Maailman parasta yhteiskuntaopetusta Yrityskylässä

Yrityskylässä koululaiset toimivat ammateissa, joihin he ovat itse hakeutuneet laatimalla työhakemuksen. Kuva: Yrityskylä.

Yrityskylässä koululaiset toimivat ammateissa, joihin he ovat itse hakeutuneet laatimalla työhakemuksen. Kuva: Yrityskylä.

Yrityskylä on suomalainen koulutusinnovaatio, joka on voittanut arvostetun World Innovation Summit for Education (WISE) -kilpailun. Maailmanlaajuinen WISE Awards palkitsee vuosittain innovatiivisia, yhteiskuntaan myönteisesti vaikuttavia koulutushankkeita.

Yrityskylä on pienoiskaupunki, missä peruskoulun kuudesluokkalaiset oppivat yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden taitoja. Ennen Yrityskylässä vierailua oppilaat perehtyvät oman opettajansa johdolla talouteen ja yhteiskuntaan. Yrityskylä-päivän aikana koululaiset saavat elää aikuisen roolissa ammatissa työskennellen, palkkaa saaden ja kuluttajana ja kansalaisena toimien.

Yrityskylä-konsepti on levinnyt nopeasti. Ensimmäinen Yrityskylä pilotoitiin Helsingissä 2010, ja nyt Suomessa on jo kahdeksan Yrityskylää.

Tampereella avattiin vakituisen Yrityskylä Pirkanmaan ovet viime syksynä. Kouluopetusta tukeva Yrityskylä-opintokokonaisuus on osoittautunut myös täällä suureksi menestykseksi. Ensimmäisen lukuvuoden aikana lähes kaikki tamperelaiset kuudesluokkalaiset vierailivat Yrityskylä Pirkanmaassa.

Koululaisten ja opettajien palaute Yrityskylä-päivästä on lähes poikkeuksetta myönteistä. Toiminnallinen opintopäivä sopii kaikenlaisille oppijoille. Erityisen ilahduttavaa on, että Yrityskylä-päivä tempaa mukaansa myös ne oppilaat, joiden on vaikea keskittyä tavanomaiseen koulutuntiin. Opettajat hämmästelevät, miten luokassa levottomat lapset uppoutuvat täysillä Yrityskylässä saamaansa rooliin. Mielenkiintoista peliä leikkien yhteiskunnan ja työelämän toiminta painuu kuin itsestään syvälle mieleen.

Tampereen kaupunki tekee Yrityskylä-toiminnasta vaikuttavuustutkimusta, jossa selvitetään, ehkäiseekö tällainen innovatiivinen yhteiskunta- ja työelämäopetus nuorten syrjäytymistä.

Yrityskylästä koulutusvientituote

Yrityskylä-toiminta on ollut onnistunutta heti alusta alkaen. Kotimaan valloituksen ohessa konsepti on saanut merkittäviä kansainvälisiä tunnustuksia. Viime vuonna Euroopan komissio palkitsi sen yrittäjämäisen ajattelun edistämisestä. Viime viikolla kansainvälinen koulutusalan järjestö International Partnership Network (IPN) valitsi Yrityskylän parhaaksi innovatiiviseksi kumppanuushankkeeksi maailmassa. Tällä viikolla Yrityskylän palkintokaappiin tehdään tilaa WISE Awardsin palkintoa varten.

Yrityskylän toiminnanjohtaja Tomi Alakoski uskoo, että Yrityskylällä on potentiaalia laajentua Suomen ulkopuolelle ja aina koulutusvientituotteeksi asti. Kaikkialla maailmassa pidetään nuorten kiinnittymistä yhteiskuntaan haasteellisena. Yrityskylässä nuoret saavat myönteisen ja käytännönläheisen kokemuksen työelämästä ja kansalaisena toimimisesta.

Yrityskylä-konseptia kehitetään edelleen. Parhaillaan valmistellaan yläkoulun yhdeksäsluokkalaisille suunnattua toiminnallista Yrityskylä-mallia.

Yrityskylä

Kategoria(t): yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.